Practice Test - Test Yourself

[Submitted By: Anonymous]

 

These are some practice/sample questions. Some of these are taken from previous tests.

 

 

1. Which of the following describes a chemical property?

 

a) Aluminum is Ductile

b) The density of gold is 19.3g/cm3

c) Hydrogen reacts explosively with oxygen

d) Hydrogen is a gas when it reaches boiling temperature

 

Answer: C

 

2.The liquid state of matter:

 

a) Has a definite shape, but not a definite volume

b) Has a indefinite shape and a definite volume

c) Has a definite shape and volume

d) Has an indefinite shape and volume

 

Answer: D

 

3. Which statement about the particle theory is not true:

 

a) There is always attraction between particles.

b) Particles in solids are harder than particles in liquids

c) Particles NEVER move

d) Different substances are made of different particles

 

Answer: B & C

 

4. Which statements apply to heterogeneous mixtures:

 

a) You can see all their parts

b) They look like one substance

c) They are made up of one element

d) They are made up of more than one substance

 

Answer: A & D

 

5. Atomic Radius:

 

a) Increases as you go up the periodic table of elements

b) Decreases as you go down the periodic table of elements

c) Increases as you go from right to left on the periodic table of elements

 

Answer: B & C

 

6. Protons are:

 

a) negatively charged

b) positively charged

c) neutral charge

d) they don't have a charge

 

Answer: B

 

7. Neutrons are:

 

a) negatively charged

b) positively charged

c) neutral charge

d) they don't have a charge

 

Answer: C

 

9. Electrons are:

 

a) negatively charged

b) positively charged

c) neutral charge

d) they don't have a charge

 

Answrer: A

 

10. The number of electrons in an atom is the same as the number of

 

a) neutrons

b) protons

c) electrons

d) the mass of the atom

 

Answer: B

 

11. A positive ion can be formed by:

 

a) Losing electrons

b) Gaining Electrons

c) Losing Protons

d) Gaining Protons

 

Answer: A

 

12. Group 1 elements are similar because:

 

a) They are all very unreactive

b) They all have on eless eletron than the noble gas in their row

c) They all have 1 electron in their outer shell

 

Answer: C

 

13. Isotopes of the same element have:

 

a) The same number of protons and a different number of neutrons

b) The same number of neutrons and a different number of protons

c) The same number of protons and a different number of electrons

d) The same number of electrons and a different number of protons.

 

Answer: A

 

14. True or False

 

a) Colour is an example of a qualitative physical property

b) John Dalton came up with the Raison Bun Model of the Atom

c) The number of electrons in an isotope are the same as the number of protons

d) An atom can form an ion by gaining or losing electrons

e) The Alkaline earth metals have 2 outer electrons

 

a) True b) False c) True d) True e) True

 

List 3 evidences that a chemical change has occured:

 

Possible Answers:

- A Change in Odor

- If it is Non Reversible

- A Change in Colour

 

Comments